Όποιος έχει ζήσει ή έχει ταξιδέψει στην Κεφαλονιά ξέρει πόσο πλούσια είναι η φύση του νησιού, με τα δέντρα και τα φυτά να αποτελούν το ομορφότερο «διακοσμητικό στοιχείο». Το πράσινο και η άγρια χλωρίδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του νησιού και τα συναντά κανείς τόσο δίπλα στη θάλασσα, όσο και ανεβαίνοντας στο μαγικό βουνό του Αίνου. Αυτό είναι, ίσως, που κάνει τόσο πολύτιμο το μέλι του!

Για αυτό το μέλι μιλάει στο Seekers.gr ο Παναγάγγελος Μιχαλάτος, ο οποίος είναι γέννημα – θρέμα της Κεφαλονιάς – από τα Βλαχάτα.

Όπως μας είπε, όλα ξεκίνησαν το 2007, όταν επισκέφτηκε το σπίτι ενός ηλικιωμένου ερασιτέχνη μελισσοκόμου. Εκεί είδε για πρώτη φορά πως είναι ένα μελισσοκομίο και εκεί αγάπησε το θαυμαστό κόσμο των μελισσών!

Από τότε, ο Κεφαλονίτης που ξεκίνησε ως ξυλουργός, άρχισε να μαθαίνει και να πειραματίζεται με τα μελίσσια και τα τελευταία χρόνια δηλώνει περήφανος μελισσοκόμος.

 Βρείτε το ‘Μέλι Κεφαλονιάς Μιχαλάτος‘ στο Instagram (kefalonian_honey) και το Facebook (@melikefalonias)

Πώς ξεκίνησε αυτό το ταξίδι με τη μελισσοκομία, ασχολείσαι χρόνια;

Ασχολούμαι με τη μελισσοκομία ερασιτεχνικά από το 2007 – παράλληλα με το επάγγελμα του επιπλοποιού- και τα τελευταία 3 χρόνια με κέρδισε αποκλειστικά η μελισσοκομία. Αφορμή για την ενασχόληση μου ήταν η επίσκεψη στο σπίτι ενός ηλικιωμένου ερασιτέχνη μελισσοκόμου, όπου και επισκέφθηκα για πρώτη φορά μελισσοκομίο. Εκεί αγάπησα το θαυμαστό κόσμο των μελισσών.

Τώρα πια ως επαγγελματίας μελισσοκόμος έχω την ίδια αγάπη για τις μέλισσες όπως τότε.

Ποιος σου έμαθε όλα αυτά που ξέρεις για τις μέλισσες; 

Στην αρχή υπήρξε αρκετή βοήθεια από συναδέλφους επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες. Το πιο βασικό κομμάτι όμως ήταν η βιβλιογραφία. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων, όπου εκεί βασίστηκα για να ξεκινήσω, κάνοντας τη θεωρία πράξη. Ουσιαστικά, οι γνώσεις μου βασίζονται στην εμπειρία και τη μελέτη χωρίς όμως κάποια επίσημη εκπαίδευση.

Υπήρξαν εμπόδια που δυσκόλεψαν το ξεκίνημα σου; 

Τα πρώτα βήματα ήταν δύσκολα και από κοινωνικούς παράγοντες αλλά και από οικονομικούς, καθώς απαιτείται μεγάλο κεφάλαιο για το ξεκίνημα. Το να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του κόσμου ήταν όμως το δυσκολότερο κομμάτι. Ο πελάτης σε εμπιστεύεται μόνο όταν είναι σίγουρος για την ποιότητα που του προσφέρεις.

Όσον αφορά τη φύση, το μελισσοκομίο βρίσκεται στους πρόποδες του Εθνικού δρυμού της Κεφαλονιάς, τον Αίνο. Η χλωρίδα του οποίου (μαύρη Κεφαλληνιακή ελάτη, θυμάρι, ρίγανη κτλ) μας δίνουν απλόχερα την καλύτερη ποιότητα μελιού.

Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς αν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με αυτό τον κλάδο;

Η συμβουλή για όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία είναι να υπάρχει απλά αγάπη για τις μέλισσες!

Ποια είναι η ωραιότερη στιγμή για έναν μελισσοκόμο;

Η ωραιότερη στιγμή μου ως μελισσοκόμος είναι όταν βλέπω τους κόπους και τις θυσίες ενός ολόκληρου χρόνου να μετατρέπονται στον πολύτιμο θησαυρό που λέγεται μέλι!

Με ένα κλικ ΕΔΩ, μπορείτε να βρείτε το διαγωνισμό του Seekers στο Instagram και να διεκδικήσετε προϊόντα του Michalatos Honey. 

—- Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε! —-

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Seekers (@seekers.gr)

Τα δώρα:

  • Μια συσκευασία μέλι του 1 κιλού από έλατο και θυμάρι
  • Ένα βαζάκι κηραλοιφή 50ml με χαμομήλι
  • Ένα stick παραδοσιακής κηραλοιφής για τα χείλη

Προϋποθέσεις:

Info:

Ημερομηνία λήξης: Παρασκευή 9/7/21 – 23:59

Ένας τυχερός νικητής / νικήτρια θα κληρωθεί μέσω εφαρμογής κληρώσεων (+ ένας αναπληρωματικός σε περίπτωση αδυναμίας επικοινωνίας ή σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις).
Η ανακοίνωση θα γίνει μέσα από story στο Instagram και η ενημέρωση θα γίνει με comment και προσωπικό μήνυμα στον τυχερό λογαριασμό.