Από τους αρχέγονους χρόνους, το περπάτημα πάνω στο χώμα με γυμνά πόδια αποτελούσε βασική παράμετρο της ζωής τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.

Αργότερα ο άνθρωπος έφτιαξε παπούτσια, σανδάλια και μπότες για να προστατευθεί και λένε.. πως όσο αυτά ήταν από δέρμα και άλλα φυσικά υλικά δεν υπήρχε πρόβλημα, όμως με την «είσοδο» της λαστιχένιας σόλας γύρω στο 1870 στις ΗΠΑ, πλέον τα παπούτσια έγιναν η «μόνωση» του ανθρώπινου σώματος από τις φυσικές ενέργειες της Γης.

Οι βασικές αρχές της Γείωσης:

  1. Βγάλτε τα παπούτσια σας: Αποφεύγετε να φοράτε παπούτσια όπου αυτό είναι εφικτό.

2) Καθίστε κάτω ξυπόλυτοι: Καθίστε έξω ξυπόλυτοι με τα πέλματά σας να ακουμπούν στο γρασίδι ή το χώμα.

3) Περπατήστε ξυπόλυτοι: Περπατήστε ή τρέξτε ξυπόλυτοι έξω, στο γρασίδι, στην άμμο ή στο χώμα. Το υγρό χώμα ή γρασίδι είναι ένας εκπληκτικός ηλεκτρικός αγωγός.

4) Επιτρέψτε στο σώμα σας να αγγίξει τη Γη: Εκθέστε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας σε επαφή με τη Γη, είτε πρόκειται για χώμα είτε για φυσικούς θύλακες νερού, όπως λίμνες, πηγές ή θάλασσες. Το περπάτημα σε αλμυρό νερό είναι μια από τις καλύτερες τεχνικές γείωσης, καθώς συνδυάζει την επαφή με το έδαφος, το νερό, και τους ηλεκτρολύτες.

5) Καθίστε στον κορμό ενός δέντρου: Καθίστε ή στηρίξτε το σώμα σας στον κορμό ή σε κάποιο κλαδί ενός δέντρου και γίνετε για λίγο κοινωνός του φυσικού του ηλεκτρισμού.

Τα οφέλη από τη γείωση περιλαμβάνουν την καταπολέμηση των φλεγμονών και την ενίσχυση του εσωτερικού μηχανισμού διαχείρισης άγχους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της πνευματικής μας κατάστασης και υγείας.

 

Τα υποδήματα προστατεύουν ασφαλώς τα πόδια μας, ταυτόχρονα όμως μας στερούν την επαφή με τα ελεύθερα ηλεκτρόνια που κυκλοφορούν στο έδαφος. Η γείωση του σώματός μας κάθε φορά που περπατάμε με γυμνά πόδια έχει – επιστημονικά αποδεδειγμένη – ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες  – και την ανθρώπινη παράδοση εδώ και χιλιετίες – το σώμα μας αποτελεί έναν ζωντανό «πίνακα» με δυναμικά φορτισμένα βιοχημικά κυκλώματα, τα οποία φορτίζονται και συντονίζονται. Ομοίως, και η Γη διέπεται από αδιόρατα, αλλά δυναμικά ηλεκτρικά κυκλώματα.

Οι ηλεκτρικοί ρυθμοί της Γης επηρεάζουν σημαντικά τους φυσικούς κιρκαδιανούς ρυθμούς οι οποίοι κυβερνούν με τη σειρά τους τον κύκλο του ύπνου / εγρήγορσης, τις ορμόνες, τη διάθεση και την παραγωγή ενέργειας. Μελέτες που έγιναν σε άτομα πλήρως αποκομμένα από αυτόν τον φυσικό ηλεκτρικό ρυθμό έδειξαν ανώμαλα επίπεδα στην κυκλοφορία της κορτιζόλης, υποδηλώνοντας αφύσικες αντιδράσεις άγχους.

Αυτοί οι αποκομμένοι άνθρωποι συχνά ταλαιπωρούνται από προβλήματα όπως είναι η αϋπνία, οι ορμονικές διαταραχές, ο χρόνιος πόνος, οι πονοκέφαλοι και η κόπωση, μεταξύ άλλων.

Η σωματική αποσύνδεση από τη Γη προκαλεί ανωμαλίες στην ανθρώπινη φυσιολογία και οδηγεί σε φλεγμονές, πόνο, κόπωση, άγχος και κακή ποιότητα ύπνου. Η επανασύνδεσή μας με τη Γη μπορεί να ανακουφίσει άμεσα ή και να θεραπεύσει πλήρως όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Μπορεί επίσης να επιταχύνει την ανάρρωση μετά από επέμβαση, τραυματισμό, ή αθλητική υπερπροσπάθεια, γράφει στο βιβλίο Earthing o Martin Zucker.