Ένα από τα παμπάλαια έθιμα που σχετίζεται με τον εορτασμό του χριστιανικού Πάσχα, αυτό των κόκκινων αυγών, έλκει την καταγωγή του από τη Μεσοποταμία και τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες της περιοχής. Από εκεί πέρασε στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρο των χριστιανικό κόσμο.

Γιατί «κόκκινο αυγό»; 

Το αυγό στη λαογραφία χαρακτηρίζεται ως σύμβολο της γέννησης της ζωής και της δημιουργίας. Το Πασχαλινό αυγό έχει χρώμα κόκκινο και συμβολίζει το αίμα, που έχυσε ο Χριστός πάνω στο Σταυρό. Επιπροσθέτως, του έχει αποδοθεί μαγική δύναμη (το κόκκινο είναι το χρώμα της μαγείας), ενώ έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για αναρίθμητους μύθους και παραδόσεις από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε όλη τη γη. Η Εκκλησία υιοθέτησε τις προχριστιανικές δεισιδαιμονίες, αλλά τους έδωσε τελείως διαφορετικό νόημα.

Πότε τα βάφουμε;

Τα κόκκινα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη από την κυρά του σπιτιού, ενώ σε ορισμένες περιοχές τη Μ. Πέμπτη βάφουν μόνο τα αυγά «του σπιτιού», ενώ το πρωί του Μ. Σαββάτου βάφουν έξτρα αυγά για να τσουγκρίσουν με φίλους και συγγενείς την Κυριακή του Πάσχα, αφού προηγηθεί η «ιεροτελεστία» του τσουγκρίσματος στο πασχαλινό τραπέζι. Όποιος έχει το ισχυρότερο αυγό και βγει ανέπαφος από τη δοκιμασία, θεωρείται ότι έχει την τύχη μαζί του.

Πλέον το βάψιμο των πασχαλινών αυγών είναι μία όμορφη δραστηριότητα για την οικογένεια και σίγουρα δεν περιορίζεται στο κόκκινο χρώμα…

Δείτε μερικά από τα αυγά που μας τράβηξαν την προσοχή στο Instagram:

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη gerard lebeau (@gerardlebeau25)

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ’ (@memoirs_of_dragana)

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ’ (@memoirs_of_dragana)