Ένα καταπράσινο ερημονήσι και στη μέση ένα και μοναδικό σπίτι που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Ριζωμένο σε μια καταπράσινη λοφοπλαγιά στο Ellidaey, ένα απόμερο νησί στο αρχιπέλαγος Vestmannaeyjar (Nησιά των Δυτικών Ανθρώπων) στην Ισλανδία, κι εκτεθειμένο μόνιμα στη μανία των στοιχείων της Φύσης το λευκό σπίτι φαντάζει τόσο συγκλονιστικό, που έχει πυροδοτήσει διάφορες ιστορίες που επιχειρούν να εξηγήσουν τη μοναχική ύπαρξή του.

Στη διάρκεια του 18ου και του 19ου αιώνα στο νησί Ellidaey κατοικούσαν σε μικρές καλύβες πέντε οικογένειες, που ασχολούνταν σχεδόν αποκλειστικά με το ψάρεμα και την κτηνοτροφία. Τη δεκαετία του 1930, ωστόσο, οι εναπομείναντες κάτοικοι του νησιού μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και μετακόμισαν στην Ισλανδία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Έκτοτε το νησί έχει εγκαταλειφθεί πλήρως και μαζί μ’ αυτό και το «πιο μοναχικό σπίτι» του κόσμου.

Οι απίστευτες θεωρίες για το μυστηριώδες σπίτι
Μια φήμη που κυκλοφόρησε γι’ αυτό ήταν το έχτισε ένας εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, ώστε να μετακομίσει εκεί σε περίπτωση ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, εισβολής …. εξωγήινων ή ζόμπι ή κάποιας τεράστιας φυσικής καταστροφής. Άλλοι υποστήριξαν ότι ήταν το σπίτι ενός ζηλωτή ερημίτη. Κι ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι ιδιοκτήτρια του σπιτιού ήταν η διάσημη Ισλανδή τραγουδίστρια Bjork, η οποία μάλιστα φερόταν να διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση της πατρίδας της την αγορά ολόκληρου του νησιού.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι -δυστυχώς – πολύ πιο πεζή. Το λευκό σπίτι είναι ουσιαστικά ένας ξενώνας που έχτισε ο κυνηγετικός σύλλογος του Ellidaey στο νησί, όπου έχουν βρει καταφύγιο σμήνη σπάνιων θαλασσοπουλιών – οι φρατέρκουλες -, που τρέφονται με τα ψάρια που αφθονούν στη γύρω θαλάσσια περιοχή. Έτσι, ο σύλλογος έχτισε το κατάλυμα για να μπορούν να μένουν εκεί τα μέλη του στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου. Το σπίτι διαθέτει μάλιστα και μια σάουνα, που τροφοδοτείται με νερά από ένα σύστημα συλλογής βρόχινων υδάτων.