Η βία κατά των γυναικών υπάρχει.

Είναι πραγματικότητα για όλες τις γυναίκες, είτε την έχουν βιώσει, είτε όχι.

Ακόμα και οι τυχερές γυναίκες που δεν έχουν πέσει θύμα βίας, στατιστικά ξέρουν τουλάχιστον μία – ή και περισσότερες γυναίκες – του κύκλου τους, που έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας.

Αυτό είναι ένα γεγονός. Είναι δεδομένο. Είναι αυτονόητο για κάθε θηλυκή οντότητα που έχει σώας τα φρένας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ναι. Φυσικά υπάρχουν και γυναίκες που έχουν ασκήσει βία σε άντρες, δεν υποστηρίζει κανείς το αντίθετο. Γιατί δεν μιλάμε – ουρλιάζουμε – διαμαρτυρόμαστε – παλεύουμε να εκλείψει αυτό; Επειδή δεν είναι ο κανόνας.

Δεν είναι οι άντρες που «φοβούνται» για το τι θα φορέσουν, για να μην… παρεξηγήσει κανείς τις προθέσεις τους και τους βιάσουν. Μεταξύ άλλων. 

Πριν μερικές εβδομάδες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα thread γυναικείων απαντήσεων στην ερώτηση: «Τι θα κάνατε αν εξαφανίζοντας όλοι οι άντρες για ένα 24ωρο;».

Οι απαντήσεις ήταν αποκαλυπτικές και τρομακτικές:
«Θα φορούσα ότι ήθελα χωρίς να ανησυχώ», «Θα έβγαινα για τρέξιμο το βράδυ», «Θα κυκλοφορούσα το βράδυ φορώντας ότι ήθελα χωρίς να φοβάμαι», «Θα έκανα βόλτα ακούγοντας δυνατά μουσική και από τα δύο ακουστικά μου, χωρίς να είμαι σε επιφυλακή».

Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε…. αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα απαντήσεων από άντρες, στην ερώτηση «Τι θα κάνατε αν εξαφανίζονταν όλες οι γυναίκες για ένα 24ωρο;»:

«Δεν θα άλλαζε τίποτα», «Δεν θα άκουγα γκρίνια», «Θα έβλεπα πορνό με την άνεση μου», «Θα έπαιζα Playstation» και ίσως από τις πιο ενοχλητικές απαντήσεις ήταν το «Ένα 24ωρο δεν θα έκανε διαφορά, αν ήταν μια εβδομάδα θα μου τέλειωναν τα καθαρά ρούχα και πιάτα».

   

Κάτι τελευταίο. Ο Φεμινισμός δεν είναι βρισιά. Είναι τιμητικός χαρακτηρισμός που «βοηθά» και τα δύο φύλλα.