Η απόσταση συνεχίζει να μας ενώνει στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube, που αυτή την εβδομάδα εμπλουτίζεται με νέες προβολές χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό.

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, στις 21:00, στις οθόνες μας γίνεται «Το Σώσε», καθώς μεταφερόμαστε στα παρασκήνια μιας θεατρικής παράστασης και αναρωτιόμαστε: «Τι γίνεται, όταν όλα πάνε στραβά;».

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, συναντάμε ψηφιακά τον Τζο Νέσμπο, τον πιο πολυδιαβασμένο συγγραφέα της αστυνομικής λογοτεχνίας παγκοσμίως.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα που ακολουθεί:

– «Το Σώσε» του Μάικλ Φρέιν

Από 15 Νοεμβρίου

«Μπαίνουμε απ’ τις πόρτες – βγαίνουμε απ’ τις πόρτες. Τι είναι η φάρσα; Αυτό. Τι είναι το θέατρο; Αυτό. Και η ζωή, δηλαδή, τι είναι; Αυτό.» Αυτά ακούμε στο έργο «Το Σώσε» (1982) του Μάικλ Φρέιν, που έχει αποσπάσει βραβεία Olivier, London Evening Standard, Drama Desk και Outer Critics Circle. Ο Έκτορας Λυγίζος σκηνοθετεί ένα εκλεκτό σύνολο ηθοποιών (Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μιχάλης Κίμωνας, Γιάννης Κλίνης, Σοφία Κόκκαλη, Έμιλυ Κολιανδρή, ‘Αννα Μάσχα, ‘Αρης Μπαλής, Αρετή Σεϊνταρίδου) και, ταυτόχρονα, παίζει τον ρόλο του σκηνοθέτη στην κλασική βρετανική φάρσα που μας βάζει μέσα στα παρασκήνια ενός θεάτρου, καλώντας μας να αναρωτηθούμε: «Τι γίνεται, όταν όλα πάνε στραβά;».

Σε ένα επιβλητικό σκηνικό-ανθρώπινη κυψέλη, που βουίζει από τις προσβολές και τις παρεξηγήσεις, οι ηθοποιοί ξεχνούν τα λόγια τους, ο σκηνοθέτης ωρύεται, τα κοστούμια ξηλώνονται, ενώ οι σαρδέλες, τα τσεκούρια και οι ανθοδέσμες βρίσκονται πάντα στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή… Θέατρο μέσα στο θέατρο, φάρσα μέσα στη φάρσα, γκάφα πάνω στην γκάφα. Ένας ύμνος για το λάθος στις οθόνες μας. Ζωντανή YouTube πρεμιέρα: Κυριακή 15 Νοεμβρίου στις 21:00 (https://www.onassis.org/whats-on/noises-michael-frayn).

– Τζο Νέσμπο – Λέξεις & Σκέψεις

Από 18 Νοεμβρίου

Ποδοσφαιριστής, οικονομικός αναλυτής, ροκ σταρ. Ο Τζο Νέσμπο παράτησε πολλές καριέρες προτού βρει την πραγματική του κλίση: να γράφει για τα μοναδικά πράγματα που, όπως λέει, αξίζει να γράφει κανείς, δηλαδή το έγκλημα και τον έρωτα. Τα σκοτεινά, συναρπαστικά μυθιστορήματα του Νέσμπο, καθώς και τα σενάριά του για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας και εν ενεργεία αναρριχητής, που σε κάθε βιβλίο του ανεβάζει τον πήχη πιο ψηλά, εμφανίστηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση τον Οκτώβριο του 2017, για να γιορτάσει μαζί με τους Έλληνες Nesbomaniacs μια διαδρομή που μαρτυρά το ανήσυχο πνεύμα του. Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Αστραπέλλου και Γιώργος Νάστος. (https://www.onassis.org/el/whats-on/jo-nesbo ).