Σκαλισμένες κολοκύθες με λιωμένα κεριά στο εξωτερικό του σπιτιού, ένας σκελετός να κρέμεται πάνω από την εξώπορτα και ένα καλάθι γεμάτο γλυκά για το κέρασμα των παιδιών που χτυπάνε τα κουδούνια και ρωτάνε Trick or Treat?

Αυτή είναι μια τυπική εικόνα όσων γιορτάζουν το Halloween σχεδόν σε κάθε σπίτι των ΗΠΑ το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου. Το Halloween από μια μικρή γιορτή για… τρόμαγμα ή κέρασμα έφτασε να γίνει μία από τις πιο εμπορευματοποιημένες γιορτές τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε όλο τον κόσμο, σε επίπεδο που να συναγωνίζεται τα Χριστούγεννα και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Ναι, για το τόσο μεγάλη τρέλα μιλάμε!

Τυπικά, τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται σε κάτι «τρομακτικό» (αν και πλέον έχει γίνει κάτι σαν καρναβάλι, όπου το παιδί συνήθως ντύνεται ως τον αγαπημένο του σούπερ ήρωα), όμως όταν το Halloween ξεκίνησε είχε μια περισσότερο μυστικιστική χροιά και συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Εκεί άλλωστε οφείλεται και το όνομα της, το οποίο προέρχεται από το All Hallows Day και δηλώνει την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων…

Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, εορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα.

Διαβάστε επίσης: