Μαθήματα ιστορίας μέσα από τη μικρή και μεγάλη οθόνη παραδίδουν αυτές οι 5 κλασικές ταινίες του ελληνικού σινεμά για το έπος του 40’, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41.

Με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, θυμηθήκαμε τις ταινίες γεμάτες μνήμες και βιώματα του ’40 στη μεγάλη οθόνη.

Το μπλόκο

Μια νύχτα του 1944 οι Γερμανοί συλλαμβάνουν έναν μαυραγορίτη στην Κοκκινιά και τον πιέζουν να καταδώσει τους αντιστασιακούς, αλλιώς θα τον εκτελέσουν.

Κατάσκοπος Νέλλη

Έvα βράδυ o Βίλι εκμυστηρεύεται στη Νέλλη ότι είvαι Εβραίoς κι ότι κυκλοφορεί με πλαστά χαρτιά στo Βερoλίvo. Τo ίδιo εκείvo βράδυ στo πάρκo, τα ΕΣ-ΕΣ δέρvoυv αλύπητα έvα vέo άνδρα. Είvαι ένας Άγγλος συγγραφέας, ο Μπράιαν, τov oπoίo η Νέλλη ερωτεύεται. Τα χρόvια περvoύv και κατά τη διάρκεια τoυ πoλέμoυ, o Μπράιαv συλλαμβάνεται, ενώ η Νέλλη και o Βίλι φεύγουν για τηv Ελλάδα, όπου γίνονται αντιστασιακοί.

Κοντσέρτο για πολυβόλα

Η Νίκη, μια πολιτική υπάλληλος στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, παραμονές του πολέμου του 1940, παραδίδει στρατιωτικά έγγραφα στους Ιταλούς, οι οποίοι την εκβιάζουν με τη ζωή του αδελφού της. Η πράξη της αποκαλύπτεται και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά ένας στρατηγός με το ψευδώνυμο Δαρείος της προτείνει να συνεχίσει να προμηθεύει τους Ιταλούς με έγγραφα, πλαστά όμως αυτή τη φορά περνώντας έτσι στο μέτωπο των αντιστασιακών.

Το ξυπόλητο τάγμα

Στη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη, ένας νεαρός άντρας, ο Δημήτρης, συλλαμβάνει έναν πιτσιρικά, το Σταύρο, που έκλεψε ένα πορτοφόλι και του αφηγείται την ιστορία του, δηλαδή την ιστορία των 160 παιδιών που αποτελούσαν το ξυπόλητο τάγμα, προσπαθώντας να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Με κίνδυνο της ζωής τους, διωγμένα από το ορφανοτροφείο, είχαν δημιουργήσει μια ηρωική συμμορία και έκλεβαν από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους τρόφιμα και φάρμακα, τα οποία μοίραζαν σε όσους τα είχαν ανάγκη.

28η Οκτωβρίου ώρα 5.30

Η κήρυξη του πολέμου βρίσκει τους κατοίκους ενός μικρού μακεδονικού χωριού, της Μικρής Λεύκας, σε γλέντι, αλλά τα παλικάρια σταματούν αμέσως το χορό και ξεκινούν για τον πόλεμο. Με την κατάρρευση του μετώπου, οι Γερμανοί μπαίνουν στο χωριό και ο διοικητής τους μετατρέπει το κρατικό εργοστάσιο ξυλείας σε εργοστάσιο κατασκευής πολεμοφοδίων. Υποχρεώνει τους κατοίκους να δουλεύουν σ’ αυτό. Μέσα σε κλίμα βίας και τρομοκρατίας, το πνεύμα της αντίστασης φουντώνει, μέχρι που έρχεται η μέρα της απελευθέρωσης και μια νέα ζωή αρχίζει.