Στις νότιες πλαγιές του όρους Ξηροβουνίου, ανάμεσα σε δάση και ποτάμια βρίσκεται η Σέτα, το πιο ορεινό χωρίο της Εύβοιας. Ένα χωριουδάκι γραφικό και γεμάτο εκπλήξεις που μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε στις σύντομες αποδράσεις μας από την πόλη.

Λίγο η πανδημία του κορονοϊού που μας «σπρώχνει» να αποφύγουμε την πολυκοσμία, λίγο που θέλουμε να ξεφύγουμε από την γκρίζα καθημερινότητα, ανακαλύπτουμε ξανά έναν αγαπημένο προορισμό, τη Σέτα. Πήραμε το 4χ4 και σκαρφαλώσαμε σε ύψος 800 μ., η διαδρομή από το κέντρο της Αθήνας, μέχρι το κέντρο του χωριού ήταν μόλις 1 ώρα και 54 λεπτά, καθόλου άσχημα για «προορισμό – απόδραση» από την πρωτεύουσα!

Στο δρόμο μέχρι να φτάσουμε οι εικόνες ήταν εντυπωσιακές, με το φύλλωμα των δέντρων να αλλάζει σιγά σιγά χρώμα, τα βουνά να μεγαλώνουν, τα απομεινάρια του φρουρίου Καστρί Σέτας μας «φώναζαν» να κάνουμε μια παράκαμψη και να χαθούμε (ή και να βγάλουμε instagramικές φωτογραφίες), ενώ πριν καλά – καλά φτάσουμε δίναμε νοητά την υπόσχεση να ξανάρθουμε όταν το χωριό είναι χιονισμένο.

Δραστηριότητες για… εναλλακτικούς τύπους

Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να κάνουμε αναρρίχηση – καταρρίχηση σε βράχο, άλλωστε στη Σέτα υπάρχει το βαθύτερο βάραθρο της Εύβοιας, το «Βόλαθρο», με κατακόρυφο βάθος περίπου 120 μέτρα! Το χόμπι αυτό θέλει οργάνωση και εμπειρία, οπότε αν δεν το έχετε ξανακάνει φροντίστε να πάτε με παρέα που ξέρει ή να απευθυνθείτε σε επαγγελματία οδηγό ή σε κάποιον τοπικό σύλλογο της Εύβοιας.

Για όσους θέλουν κάτι με μικρότερο βαθμό δυσκολίας, υπάρχει πάντα η δυνατότητα εξερεύνησης στην περιοχή του Ξηροβουνίου, μάλιστα σε κοντινή απόσταση από το χωριό, είναι το Σπήλαιο της Σέτας. Το σπήλαιο έχει υγρασία 95%, θερμοκρασία 16 0C και εκτείνεται σε τρία επίπεδα, με βάθος 90 μέτρα.

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι η ευρωπαϊκή «State of Nature Team» έχει κατασκευάσει στη Σέτα ένα σπίτι cob, με βάση τη φυσική δόμηση, η οποία αξιοποιεί τοπικά, προσεκτικά επιλεγμένα και ανακυκλωμένα υλικά, χρησιμοποιώντας απλά εργαλεία και τεχνικές.

Η περιοχή γύρω από τη Σέτα προσφέρει ένα σωρό ενδιαφέρουσες εξορμήσεις, αν και καλό θα ήταν να διαθέτετε τζιπ 4×4 ή/και motocross. Αν δεν έχετε, υπάρχουν στην περιοχή γραφεία και ομάδες που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε το δρόμο σας στα κοντινά ορεινά χωριά, στο Μίστρο, στα Μανίκια, στο τραχήλι, στην Παναγιά, στο Παρθένι ή ακόμα και τη Στενή και τις πλαγιές της δίρφης.

Ραντεβού στη Σέτα!

Δείτε μερικές από τις αγαπημένες μας φωτόγραφίες στο instagram:

View this post on Instagram

#mountains

A post shared by tasos lizos (@tasose._) on

https://www.instagram.com/p/CD35i4pgqCW/

*Κεντρική φωτογραφία από το instagram @ivipap