Αρχικά, η NUTELLA® ήταν μια έξυπνη λύση σε ένα δύσκολο πρόβλημα: στην έλλειψη των προμηθειών κακάο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Pietro Ferrero, ένας ζαχαροπλάστης από το Πιεμόντε της Ιταλίας, δημιούργησε ευφυώς μια γλυκιά κρέμα από φουντούκια, ζάχαρη και ελάχιστη μόνο ποσότητα από το σπάνιο κακάο. Της έδωσε σχήμα καρβελιού, το οποίο μπορούσε να κοπεί και να σερβιριστεί πάνω σε ψωμί, και την ονόμασε «Giandujot» από ένα διάσημο τοπικό καρναβαλικό χαρακτήρα εκείνης της εποχής. Στις 14 Μαΐου του 1946, ιδρύθηκε επισήμως η εταιρεία Ferrero.

Η νόστιμη κρέμα «Giandujot» μεταμορφώθηκε σε ένα νέο προϊόν που θα μπορούσε εύκολα να απλωθεί στο ψωμί. Ονομάστηκε SuperCrema (και ήταν ο πρόδρομος της Nutella®) .

Ο γιος του Pietro Ferrero, Michele, έβαλε σε εφαρμογή την καινοτόμο ιδιοφυΐα του και, με τη μέθοδο δοκιμής και λάθους, βελτίωσε τη συνταγή και δημιούργησε το πρώτο βαζάκι της νέας πραλίνας φουντουκιού και κακάο το οποίο, ωστόσο, δεν είχε ακόμα όνομα. Έτσι, έβαλε μπρος και πάλι τη δημιουργικότητά του και σκέφθηκε την τέλεια λύση για την πιο διάσημη κρέμα του κόσμου: Nutella®.

Η δημιουργία της «Παγκόσμιας Ημέρας Nutella®»

Η Sara Rosso, μια Ιταλο-Αμερικανή μπλόγκερ και λάτρης της Nutella®, αποφάσισε να αφιερώσει μία ημέρα του χρόνου στην αγαπημένη της κρέμα: έτσι, στις 5 Φεβρουαρίου του 2007, όλοι οι λάτρεις της Nutella® κλήθηκαν να ενωθούν. Από τότε, η Παγκόσμια Ημέρα Nutella® «έγινε ένας τρόπος για να το γιορτάσουμε, αλλά και μια ευκαιρία για πολλούς ανθρώπους να δοκιμάσουν Nutella® για πρώτη φορά» (S. Rosso).