Πήγαμε Μαρόκο Και Έχουμε Μερικές Συμβουλές Για Το Επόμενο Ταξίδι Σου!

Το Μαρόκο είναι μια χώρα μαγική. Βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Αφρικής, όμως θυμίζει περισσότερο ανατολίτικη χώρα, μια αίσθηση που γίνεται ακόμα εντονότερη αν επισκέπτεσαι το Μαρακές. Πολύβουοι δρόμοι, χιλιάδες δρομάκια που μοιάζουν ίδια, αγορές με χιλιάδες χρώματα και αρώματα. Μυρωδιές από φρεσκοψημένο ψωμί και φαγητό, παλάτια, πολυτελή ξενοδοχεία και ανθρώπους που ζητούν το κάτι τι τους για να σε βοηθήσουν με φωτογραφίες ή οδηγίες.

Και όλα αυτά κοντά στην Έρημο.

https://www.instagram.com/p/B5qNa_KAOXO/?utm_source=ig_web_copy_link

Το Μαρακές είναι μία έντονη εμπειρία και δεν είναι για όλα τα «στομάχια». Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όσοι το επισκέπτονται συνήθως έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο εμπειρίες. Η μία είναι αυτή των ξενοδοχείων και η άλλη – η πιο τολμηρή – είναι αυτή των δρόμων.

Στην πρώτη περίπτωση, θα δεις την πόλη μέσα από περιποιημένα γεύματα, όμορφα ξενοδοχεία με εντυπωσιακά αίθρια, διακοσμήσεις και πισίνες, ενώ θα έχεις και την ευκαιρία να πιεις αλκοόλ (αν θέλεις), ζώντας την απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης.

Στη δεύτερη περίπτωση, θα χρειαστείς λίγη περισσότερη οργάνωση και τόλμη, για να κυκλοφορήσεις σε δρόμους με πολύ κόσμο, που σπάνια θα καταλάβεις τι σου λένε, είναι πιθανό να χαθείς και θα μάθεις ότι ο χρόνος είναι μία… σχετική έννοια. Όμως θα ανταμειφθείς από τα μυστικά της πόλης.

https://www.instagram.com/p/B5saceMAQIL/?utm_source=ig_web_copy_link

Σε κάθε περίπτωση το πολυ- πολιτισμικό σοκ είναι σίγουρο, αλλά όχι δυσάρεστο. Εδώ σου έχουμε 5 πράγματα που καλό είναι να ξέρεις, πριν μπεις στο αεροπλάνο για το ταξίδι σου στη χώρα των βεδουίνων.

Πιες ΜΟΝΟ εμφιαλωμένο νερό

Είναι το πρώτο που θα ακούσεις με το που κλείσεις τα εισιτήρια – από τους πάντες – και είναι ξεκάθαρα το πιο σημαντικό. Πίστεψε μας, όσες φορές και αν έχεις ακούσει ότι μπορεί να αρρωστήσεις από το νερό, είναι εξαιρετικά πιθανό να μπεις στον πειρασμό, με κίνδυνο να χαλάσεις το ταξίδι σου. Κουβάλα μαζί σου ένα παραπάνω εμφιαλωμένο μπουκαλάκι με νερό και επέμεινε να ανοίγουν ότι ποτό/ αναψυκτικό κτλ μπροστά σου. (ps: το ίδιο ισχύει με τα φρούτα!)

Μη φας από πάγκους / street food

Λένε πως δεν έχεις επισκεφτεί πραγματικά έναν τόπο αν δεν έχεις δοκιμάσει το φαγητό του δρόμου, από τους πάγκους και τους περιπλανώμενους «σεφ» της πόλης. Το μόνο πρόβλημα είναι, πως οι πιθανότητες είναι εναντίον σου. Αν έχεις γερό στομάχι και αν δεν σε πειράζει να περάσεις από λίγες ώρες – μέχρι λίγες μέρες – αγκαλιά με τη λεκάνη της τουαλέτας σου, προτίμησε να αποφύγεις το street food και να φας από καλά εστιατόρια.

Όμως από την άλλη, είναι σχεδόν υποχρεωτικό να αγοράσεις μπαχαρικά από τις ντόπιες αγορές!

https://www.instagram.com/p/B5vRCT7A3t2/?utm_source=ig_web_copy_link

Πλήρωσε ξεναγό και φρόντισε να μη χαθείς

Οι δρόμοι και τα στενάκια είναι χαοτικά. Πρέπει να ξέρεις ότι όσο περιπετειώδης και να είσαι, το να κυκλοφορήσεις μόνος σε μια πόλη όπως το Μαρακές ή να κάνεις διαδρομές μεταξύ πόλεων, έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας. Κάνει τη χάρη στον εαυτό σου και γλίτωσε το άγχος, τον χρόνο και τα χρήματα σου επιλέγοντας έναν ξεναγό που ξέρει τι γλώσσα, τους δρόμους, τους κατάλληλους ανθρώπους και τα «κόλπα» που θα… σώσουν και θα απογειώσουν το ταξίδι σου.

Φόρα κάτι παραπάνω

Δεν λέμε να αρχίσεις να κυκλοφορείς με μπούργκα, αλλά αν έχεις σκοπό να κάνεις εκδρομή εκτός πόλης, στην έρημο, τότε έχουμε δύο σημαντικούς λόγους που το συστήνουμε.

  • Πρώτον, το Μαρόκο είναι μία μουσουλμανική χώρα και όπως οι περισσότερες δεν εκτιμάται ιδιαίτερα η γυμνή σάρκα, ειδικά όσον αφορά στις γυναίκες. Βέβαια, ανάλογα με την πόλη που θα επισκεφτείς, θα παρατηρήσεις ότι αλλού είναι πιο συντηρητικά τα πράγματα και αλλού πιο απελευθερωμένα.
  • Δεύτερον, θα σε προστατεύσουν από την άμμο. Η άμμος θα μπει στα παπούτσια, σου, στα ρούχα, σου, θα μπλεχτεί με τα μαλλιά σου και θα κάνεις μπάνιο για μέρες μέχρι να νιώσεις ξανά «καθαρός». Όμως, το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα με την άμμο της ερήμου είναι πως πάει «πακέτο» με κοριούς και τα επιπλέον layers ρούχων θα σε βοηθήσουν να προστατευτείς από τα τσιμπήματα τους.
https://www.instagram.com/p/B5xIZB8glVh/?utm_source=ig_web_copy_link

Μην φοβηθείς τις καμήλες

Μυρίζουν, φτύνουν και κλωτσάνε, όμως οι καμήλες είναι τόσο εξωτικές και ιδιαίτερες που αξίζει να τους αφιερώσεις λίγο χρόνο και να τις συνηθίσεις. Άλλωστε, αποτελούν το ιδανικότερο «μέσο μετακίνησης» αν θες να βγεις από την comfort zone του ξενοδοχείου και να περιηγηθείς στην έρημο, έξω από τις κατοικημένες περιοχές.