Από το launching του Tinder, πίσω στο 2012, το παιχνίδι του διαδικτυακού φλερτ και του online dating άλλαξε μία και για πάντα. Δεν ήταν απαραίτητο να βγεις έξω για ποτό, να γνωρίσεις κάποιο άλλο άτομο και να αποκτήσετε στη συνέχεια επικοινωνία. Η σειρά διαμορφώθηκε με την εκ διαμέτρου αντίθετη ιεραρχία των γεγονότων.

Όπως αναφέρει η Brianna Holt σε άρθρο της στο Quartzy, εφαρμογές όπως το Tinder συνέβαλαν στην αύξηση ζευγαριών με εντελώς διαφορετικό background, που απλά αναζητούσαν ευκαιρίες για ερωτική διάδραση. Αυτή ωστόσο παραμένει μία πραγματικότητα που θα πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο και, ευτυχώς γι’ αυτό, τόσο το Instagram όσο και το Twitter, είναι δύο πλατφόρμες που βοηθούν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την Holt, η οποία διεξήγαγε μία μεγάλη έρευνα αντλώντας στοιχεία από τα Kiss.com και Match.com, πλέον, έχει διαφοροποιηθεί αισθητά ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες επιλέγουν το άλλο άτομο, αναζητώντας πολλά περισσότερα στοιχεία. Τα τελευταία, μπορούν να δωθούν μέσω της δύναμης και της λειτουργίας των προαναφερθέντων social media.

Οι 500 χαρακτήρες του bio στο Tinder δεν είναι αρκετοί για να παρουσιάσουν μία πλήρη εικόνα, με την πλειοψηφία κυρίως των αντρών χρηστών να αγνοούν εντελώς κάτι τέτοιο. Άλλες εφαρμογές όπως το Hinge ή το Bumble έχουν μία πιο σαφή γραμμή αλλά στο σύνολό τους, κρίνονται ανεπαρκείς για μία ολοκληρωμένη παρουσίαση του ατόμου που υπάρχει πίσω από την άλλη οθόνη.

Η Holt επιμένει ότι τα “παραδοσιακά” social media έχουν μία πολύ σημαντική βάση δεδομένων, καθιστώντας πιο αναγνωρίσιμο τον κάθε χρήστη. Το περιεχόμενο που μοιράζεται κάποιος, τα δημογραφικά του στοιχεία, οι ιδέες και τα ενδιαφέροντά του αρκούν για να καταλάβει ο καθένας πολλά περισσότερα σε σχέση με οποιοδήποτε dating app. Το ίδιο ακριβώς μπορεί να γίνει και μέσω των Instagram stories, που ουσιαστικά επιτρέπουν μία πιο διεισδυτική ματιά στην καθημερινότητα του άλλου. Εν ολίγοις, τα dating apps είναι ουσιαστικά επιφανειακά και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να έχει στα χέρια του -ή πιο ορθά στα δάχτυλά του και την οθόνη του- τις πληροφορίες που ακριβώς χρειάζεται. Αντιθέτως, στηρίζονται περισσότερο στην αύρα του μυστηρίου και στην πρώτη εικόνα. Το Instagram ή το Facebook είναι ξεκάθαρα πιο ασφαλή βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και μιας και ζούμε στην εποχή της εικόνας, το Instagram είναι εκείνο που σου αποκαλύπτει σχεδόν όλα όσα θέλεις να μάθεις για κάποιον. Αρκεί να παρακολουθήσεις το feed του.