Είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατο της Μελίνα Μερκούρη και 100 χρόνια από τη γέννηση της, το Υπουργείου Πολιτισμού τιμά τη σταρ του διεθνούς κινηματογράφου και του θεάτρου, της αγωνίστριας, πολιτικού και μακροβιότερης υπουργού Πολιτισμού ανακηρύσσοντας το 2020 ως έτος «Μελίνα Μερκούρη».

«Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη γυναίκα που χαρακτηρίστηκε ‘η τελευταία Ελληνίδα θεά’, αλλά δεν επαναπαύθηκε σε αυτόν τον τίτλο» αναφέρεται στην ανακοίνωσή του Υπουργείου. «Παρά τη διεθνή αναγνώριση που είχε ως ηθοποιός, η Μελίνα Μερκούρη σε όλη της τη ζωή έδινε μάχες. Μάχες εναντίον της δικτατορίας και αγώνες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Παράλληλα με αυτές τις μάχες, η Μελίνα χάραξε μια επιθετική πολιτική πολιτιστικής διπλωματίας και δημιούργησε σημαντικούς θεσμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν έως σήμερα, όπως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τα ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και μεγάλα έργα, όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.

Η απώλειά της υπήρξε τεράστια για τον ελληνικό πολιτισμό. Η απουσία της παραμένει αισθητή και μεγάλη. Τη θυμόμαστε και τιμούμε τη μνήμη και την προσφορά της» καταλήγει η ανακοίνωση.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, το έτος «Μελίνα Μερκούρη» ξεκίνησε επίσημα στις 18 Οκτωβρίου 2019, ανήμερα της επετείου των γενεθλίων της. Ήταν μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του 20ου αιώνα και γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1920.