Σε ηλικία 81 ετών, η Τζέιν Φόντα συνελήφθη από τους Αμερικάνους αστυνομικούς, μπροστά από το Καπιτώλιο, επειδή συμμετείχε σε μια διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή. Η ηθοποιός απομακρύνθηκε από το σημείο με χειροπέδες μαζί με άλλα 15 άτομα, όμως λίγες ώρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερη.

Πριν τη σύλληψή της, η Τζέιν Φόντα χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή «μια συλλογική κρίση που απαιτεί συλλογική δράση τώρα», ενώ είχε προαναγγείλει ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα διαδηλώνει κάθε Παρασκευή.

Ναι, είναι η ίδια κυρία που έκανε μόδα τα ελαστικά κολάν και τις βιντεοκασέτες με τις ασκήσεις γυμναστικής.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Τζέιν Φόντα βρίσκεται σε πρωτοσέλιδα για τη δράση της ως ακτιβίστρια. Ούτε καν η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται για αυτό!

Η Αμερικανίδα ηθοποιός (που είναι βραβευμένη δύο φορές με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου) είναι γνωστή για το ακτιβιστικό της έργο κατά τη διάρκεια του πολέμου των ΗΠΑ με το Βιετνάμ.

Μάλιστα, μαζί με τον ηθοποιό Ντόναλντ Σάδερλαντ και τον ακτιβιστή Φρεντ Γκάρντνερ δημιούργησαν ένα είδος πολιτικής επιθεώρησης που αποκαλούσαν FTA Tour (Free the army tour) με την οποία περιόδευσαν κατά μήκος της δυτικής ακτής των ΗΠΑ συνομιλώντας με στρατιώτες που θα πήγαιναν να πολεμήσουν στο Βιετνάμ.

Το 1972 επισκέφτηκε το Βόρειο Βιετνάμ. Έκτοτε αποκαλούνταν από τον τύπο «Χάνοϊ Τζέιν». Κατά την παραμονή της στο Βιετνάμ συμμετείχε σε 10 ραδιοφωνικές εκπομπές όπου αποκαλούσε τα ανώτατα στελέχη του αμερικάνικου κράτους και του αμερικανικού στρατού εγκληματίες πολέμου. Επισκέφτηκε επίσης τους Αμερικάνους αιχμαλώτους πολέμου για χάρη των οποίων μετέφερε μηνύματα από τις οικογένειές τους.

Όμως η έντονη πολιτικοποίηση της και το γεγονός ότι ήταν υποστηρίκτρια του κινήματος κατά του πολέμου του Βιετνάμ της δημιούργησαν προβλήματα με το αμερικανικό κράτος και συνελήφθη.

Η Τζέιν Φόντα εξηγεί γιατί… εκνεύρισε τον Νίξον.